woensdag 9 maart 2011

Weervrouw Sabine Hagedoren veertig dagen zonder vlees

Weervrouw Sabine Hagedoren veertig dagen zonder vlees.
Vandaag op Aswoensdag, de dag na carnaval, begint de vastenperiode van veertig dagen tot Pasen. Niet geheel toevallig start dan ook de originele campagne: ‘Dagen zonder vlees. Ik wil vegetarisch vasten. Met u. En met u.’ Ook Sabine Hagedoren doet mee.
Het initiatief komt van de 22-jarige fotografiestudente Alexia Leysen, dochter van VBO-voorzitter Thomas Leysen. Twee jaar geleden begon ze zelf met ‘vegetarisch vasten’. ‘Ik wou mijn familie en vrienden laten meedoen.
En hoe meer mensen meedoen, hoe beter voor het milieu. Bovendien is het gemakkelijker om samen de inspanning te leveren’, aldus Leysen.
Zo ontstond het idee om op Facebook een groep op te richten. ‘De actie kent nu al een succes’, zegt ze. ‘De boodschap heeft al veel mensen bereikt’.
Later volgde een uitgebouwde website met veel informatie. De Facebookgroep telt in korte tijd al meer dan negenduizend leden.
Leysen wil zoveel mogelijk mensen stimuleren om minder vlees te eten. Ze wil in de eerste plaats mensen bewust maken van de overmatige vleesconsumptie.
'Kalfje Willy uit het Eén-progralmma Basta heeft er toe bijgedragen dat de vleesconsumptie in Vlaanderen stof tot discussie is geworden', aldus de initiatiefneemster.
'Als enkele duizenden vleeseters nu hun best doen om minder vlees te eten, kan dit hopelijk op langere termijn effect hebben.' Zelf is Leysen een matige vleeseter en probeert ze om ecologische redenen bewust met eten om te gaan.
Op de website kunnen vleeseters via de ‘Ik doe mee’-knop de uitdaging aangaan om veertig dagen minder of geen vlees of vis te eten.
Nu zijn er al zo'n tweeduizend inschrijvingen, waaronder verschillende bekende Vlamingen zoals Lieven Scheire, Jonas Geirnaert, Sabine Hagedoren, Michaël Pas, Geena Lisa, Eva De Roovere, Marijke Pinoy en Lotte Heijtenis.
De actie, die op 23 april afloopt, valt samen met de christelijke vastenperiode. 'Maar de actie staat los van religie. Deze periode dient enkel als duidelijk kader', klinkt het.

Alexia Leysen begint vandaag dus samen met Sabine Hagedoren, de eerste dag van de vasten, aan haar jaarlijkse traditie: 40 dagen lang weert ze alle vlees en vis van haar bord.
Het verschil met andere jaren is dat niet alleen haar vader, VBO-voorzitter Thomas Leysen, maar nog zo'n tienduizend andere geëngageerde Vlamingen met de actie meedoen.
De 'vastenactie', die verder totaal niet religieus getint is, is eigenlijk een uit de hand gelopen initiatief van de jonge Leysen om mensen uit haar directe omgeving bewuster te laten omgaan met hun vleesconsumptie.
Uiteindelijk is de beweging uitgegroeid tot een evenement dat gepromoot wordt door BV'ers als Jonas Geirnaert, Sabine Hagedoren, Geena Lisa en Erika Van Tielen.
Via Facebook en een eigen website worden het idee en de achterliggende motivering verspreid. "Veertig dagen minder of geen vlees en vis. Om collectief stil te staan bij de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu.
De uitstoot van broeikasgassen door dierteelt ligt namelijk hóger dan die van de transportsector. Om nog maar te zwijgen over het hallucinant hoge water- en landgebruik van de vleesindustrie. Voor de productie van een kilo rundvlees is er zo'n slordige 15.000 liter water nodig" staat op beide pagina's te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten