zondag 2 juni 2013

‘Weervrouw Sabine Hagedoren moet haar kleding aanpassen aan de seizoenen'


‘Weervrouw Sabine Hagedoren moet haar kleding aanpassen aan de seizoenen'


Weervrouw Sabine Hagedoren op 9 april 2013 met weerbericht voor Vlaanderen
 
Het aantal klachten van VRT-kijkers over schermgezichten is in een jaar tijd verviervoudigd. De stokpaardjes van de klagers zijn de stijl van Ben Crabbé, ‘onbeleefde' omroepsters en de kleding van de weerman of -vrouw. Die past niet altijd bij het seizoen, staat te lezen in het rapport van de Vlaamse Ombudsdienst.

In 2012 ontving de dienst 251 algemene klachten, het jaar voordien waren dat er slechts een zestigtal. ‘Daar hebben de sportzomer en de verkiezingen hun aandeel in. Daarnaast zijn mensen mondiger geworden door de komst van sociale media', zegt VRT-woordvoerder Stijn Ombelets.

Naast sportjournalisten en politieke correspondenten zijn de weerman en -vrouw vaak kop van Jut. Foutieve weersvoorspellingen zijn een veel voorkomende klacht, maar er wordt ook gemord over de presentatiestijl en de kleding van Frank Deboosere en Sabine Hagedoren. ‘De kleding is niet altijd in verhouding met het weerseizoen', klinkt het specifiek in het jaarrapport van de dienst.

Stiliste Sabine Hagedoren

Sabine Hagedoren is het intussen gewoon dat de meningen over haar outfits uiteenlopen. ‘En dat krijg ik evengoed op straat te horen. Wat de ene stijlvol vindt, lijkt volgens de andere nergens naar.'De kledij van de populaire Vlaamse weervrouw Sabine Hagedoren wordt klaargelegd door een styliste. ‘Zij weet intussen heel goed wat ik mooi vind. Ik vind het vooral belangrijk dat iets goed past en dat het me flatteert. Het kan misschien wel zijn dat de kleuren soms te fris zijn voor de tijd van het jaar en dat mensen me liever in een zwarte rolkraagtrui zouden zien. Sowieso moeten we rekening houden met de green key (het groene scherm dat achteraf vervangen wordt door de weerkaarten, nvdr.) . Daardoor kunnen we geen groene kleren aantrekken en ook drukke prints met ruiten en bollen zijn achteraf moeilijk af te stellen.'Ook de vrt omroepsters krijgen er vaak van langs. ‘Hun houding ervaren sommige kijkers als irritant, onbeleefd en niet hoffelijk', staat te lezen in het rapport. De ombudsdienst wijst erop dat de klachten vaak subjectief zijn en daarom meestal als ongegrond worden beschouwd. ‘Zinvolle opmerkingen worden naar de persoon in kwestie doorgespeeld', aldus Ombelets.

Malcontente kijkers

Tot slot hebben veel klagers het lastig met Blokken -presentator Ben Crabbé. ‘Zijn presentatiestijl werkt polariserend', stelt de ombudsdienst, die meteen aanhaalt dat zijn stijl onlosmakelijk verbonden is met het programma en ook bijdraagt tot het succes ervan. Crabbé zelf, die al negentien jaar Blokken presenteert, schrikt niet van de klachten. ‘Als je 900.000 kijkers hebt, is het logisch dat daar een paar malcontente tussenzitten', zegt hij ­lachend.

"Outfit van Sabine Hagedoren trekt op niks en VRT-omroepsters zijn irritant"

Televisiekijkend Vlaanderen mort. Het aantal klachten over schermgezichten van de openbare omroep is in één jaar tijd maar liefst verviervoudigd.

Volgens criticasters is de kleding van Frank Deboosere en Sabine Hagedoren niet altijd in verhouding met het weerseizoen. "Ook op straat krijg ik commentaar op mijn outfits", geeft Sabine toe in De Standaard. "Wat de ene stijlvol en sexy vindt, lijkt volgens de andere nergens naar."

"De stiliste die mijn kleren uitkiest weet intussen heel goed wat ik mooi vind. Voor mij is het vooral belangrijk dat iets goed past en dat het me flatteert. Het kan misschien wel zijn dat de kleuren soms te fris zijn voor de tijd van het jaar en dat mensen me liever in een zwarte rolkraagtrui zouden zien."


Ook de grappen en grollen van quizpresentator Ben Crabbé vallen niet bij iedereen in de smaak. "Wanneer Ben in 'Blokken' over de schreef gaat, krijgt hij van de VRT te horen dat hij met de gevoelens van de kijker rekening moet houden", luidt het in Story.

Sommige kijkers ervaren de houding van omroepsters als irritant, onbeleefd en niet hoffelijk. "Die klachten zijn vaak subjectief", zegt VRT-woordvoerder Stijn Ombelets. "Ze worden daarom meestal als ongegrond beschouwd. Zinvolle opmerkingen spelen we wél altijd door naar de persoon in kwestie."

VRT-anker Catherine Van Eylen: ‘Ik kreeg telefoontjes met de vraag of ik halfnaakt zat te presenteren’

Onlangs raakte bekend dat de VRT regelmatig klachten van kijkers krijgt over de kledij van de schermgezichten.

Weervrouw Sabine Hagedoren krijgt het daar regelmatig te verduren maar ook sportanker Catherine Van Eylen krijgt kritiek te slikken, zo vertelt zij in Het Nieuwsblad:

“Weet je, enkele maanden geleden droeg ik een truitje met een vleeskleurige uitgesneden snit. Ik kreeg telefoontjes van journalisten met de vraag of ik daar halfnaakt zat. Dat is toch ongelooflijk? Let op, gewone mensen dachten dat ook.”

VRT-kijkers klagen over Crabbé en kleding Sabine Hagedoren

 Steeds meer mensen klagen over de schermgezichten van de openbare omroep. Dat heeft de krant De Standaard vernomen uit een rapport van de Vlaamse Ombudsdienst. Zo klaagt de VRT-kijker over de presentatiestijl van Ben Crabbé, "onbeleefde" omroepsters en de kledingkeuze van Sabine Hagedoren.

Waar de openbare omroep in 2011 nog een zestigtal klachten ontving, waren dat er in 2012 al 251. VRT-woordvoerder Stijn Ombelets wijt dat aan de sportzomer en de verkiezingen. "Daarnaast zijn mensen mondiger geworden door de komst van sociale media."

Seizoenen
De weerploeg van de VRT moet het vaak ontzien. Niet enkel foute voorspellingen zorgen voor irritatie bij de kijker, ook de kleding wordt vaak niet gesmaakt. "De kleding is niet altijd in verhouding met het weerseizoen", aldus het rapport. Een dikke trui of gesloten jasje in de zomer kan niet, een sexy shirt bij warm weer dan weer wel.


Onbeleefde houding
Ook de omroepsters van de openbare omroep krijgen een veeg uit de pan van enkele VRT-kijkers. "Hun houding ervaren sommige kijkers als irritant, onbeleefd en niet hoffelijk", aldus het rapport.

Ook de kleding van omroepsters kunnen soms behoorlijk wat kritiek uitlokken. Zo was er onlangs de outfit van omroepster Eva Daeleman, die voor de nodige commotie - en hilariteit op microblogsite Twitter - zorgde.

Sommige kijkers ervaren de houding van omroepsters als irritant, onbeleefd en niet hoffelijk. "Die klachten zijn vaak subjectief", zegt VRT-woordvoerder Stijn Ombelets. "Ze worden daarom meestal als ongegrond beschouwd. Zinvolle opmerkingen spelen we wél altijd door naar de persoon in kwestie."

"Laat de weervrouw gewoon topless over hogedrukgebieden vertellen"

 Ligt het aan de crisis, aan het aanhoudende winterweer of zit het gewoon in onze volksaard ingebakken? Feit is dat nogal wat Vlamingen een flink eind weg kunnen zeuren als ze even niets beters om handen hebben. De voorbije week kwam bijvoorbeeld aan het licht dat de openbare omroep het voorbije jaar liefst vier keer meer klachten over de schermgezichten van de VRT had ontvangen dan de twaalf maanden ervoor.

Op zich valt het uiteraard aan te moedigen dat we het qua mondigheid steeds minder tegen onze Nederlandse bovenburen moeten afleggen, ware het niet dat het niveau van die grieven doorgaans complexloos met het bodemniveau flirt. Meer dan vijfduizend kijkers voelden zich kennelijk zodanig in het kruis getast dat ze niet aan de drang konden weerstaan om in hun pen te klimmen. Naast de omroepsters, stuk voor stuk ideale schoondochters, wat mij betreft, bleken vooral Sabine Hagedoren en Ben Crabbé de kop van Jut. Bij die laatste kon ik me daar overigens nog wel wat bij voorstellen.

Nu zou het nooit spontaan in me opkomen om zomaar de verdediging van Crabbé op me te nemen - ieder heeft zijn eigen tolerantiegrens, en we hebben het tenslotte over de voormalige drummer van De Kreuners - maar wie naar Blokken kijkt in de hoop er een schijnje serieux aan te treffen, is vast nog beter af bij de reclameblokken op VIER. Blokken biedt inmiddels al vierduizend afleveringen lang de beste garantie dat je vlak voor Het journaal nog gauw een bak flauwiteiten over je krijgt uitgestort, zodat je nog wat murw in de zetel hangt wanneer even later de bloederige beelden uit Syrië (of haast even erg: een interview met Pieter De Crem) in je maag worden gesplitst.


Maar kennelijk zijn er ook kijkers die tijd genoeg hebben om zich geschoffeerd te voelen door de kledij van Sabine Hagedoren. Haar bloesje hoeft maar iets te zomers af te kleden als ze vertelt dat er weer sneeuw op til is, en je hebt gegarandeerd een paar misnoegden die daar aanstoot aan nemen. Wie zijn die mensen? Hoe vullen ze hun dagen? En waarom?

Even dacht ik nog een oplossing in de aanbieding te hebben: laat de weervrouw Sabine Hagedoren - naar buitenlands model - gewoon topless over hogedrukgebieden vertellen, zoals in 'the naked news'. Maar zelfs dan kun je met de ogen dicht voorspellen dat er gehannes van komt met een blote weervrouw. Want voor de enen zullen haar borsten te hoog in beeld verschijnen, en voor de andere te laag. Er zouden - kop eraf - meteen klachten binnenlopen mocht de cupmaat te groot uitvallen. En links en rechts heb je dan vast nog iemand die zich dik maakt omdat een handjevol toch écht wel te weinig is, zéker als je een uur voordien nog Ben Crabbé over je heen hebt gekregen. Er is kortom geen beginnen aan.

Schermgezichten afvoeren dan maar? Dan krijgt de ombudsdienst van de VRT vast weer sakkeraars in de mailbox die vinden dat de openbare omroep er nu echt zijn laatste restje persoonlijkheid bij is ingeschoten. Gelukkig kan je een televisietoestel ook gewoon af zetten. Op naar buiten. Al is het verdomd koud voor deze tijd van het jaar. En is het nu toch echt wel genoeg geweest met die gruwelijke sneeuw. Maar goed nog even geduld, want het gerucht gaat dat de zomer eraan komt. Iets om naar uit te kijken. Kan er weer geklaagd worden dat het veel te warm is. En dat blijkt dan de schuld van Sabine Hagedoren, uiteraard. Van wie anders?

1 opmerking:

  1. Sabientje, we zien je heel graag op TV met jouw vrolijke verschijning.
    Ik moet toch efkes iets kwijt, het begin van je zinnen krijgen een zeer goede geluidssterkte mee alleen tegen het einde van uw zin verdwijnen uw woordjes qua geluid in het niets. Ik wil de ganse zin horen uiteraard en daarom moet mijn TV-toestel steeds 2 blokjes hoger zetten. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen