maandag 9 juli 2012

Weervrouw Sabine Hagedoren en andere BV's zingen met Nic Balthazar voor het klimaat


Weervrouw Sabine Hagedoren en andere BV's zingen met Nic Balthazar voor het klimaat


Sabine Hagedoren op 29 juni 2012 Radio 2 op één met het Belgische weerbericht in wit T-shirt bij de Madammen.  

Aan de vooravond van de VN-top voor duurzame ontwikkeling Rio+20, namen een vijftigtal BV's(Bekende Vlamingen) het lied 'Sing for the Climate' op.

De song is bewerkt door Stef Kamiel Carlens en Dirk Brossé. Het doel is dat op 22 en 23 september 2012 minstens 24.000 mensen in hun gemeente hun bezorgdheid over de klimaatverandering uitzingen. Nic Balthazar, de man achter 'Big Ask' en 'Big Ask Again', zal hiervan een clip maken.

Het initiatief gaat uit van de Klimaatcoalitie en 11.11.11. De opnames van de oproepclip gaan door in Toots Studio van de VRT op dinsdagnamiddag 19 juni 2012.

De VN-top start op woensdag 20 juni en loopt tot vrijdag. De clip moet de Vlamingen aanzetten om binnen drie maanden in hun gemeente of stad hun bezorgdheid over het klimaat uit te zingen.

Lokale cineasten en cameramannen zullen deze zangmanifestatie filmen en Nic Balthazar zal de opnames integreren in één grote clip.

Het gezelschap dat het nummer inzingt is erg heterogeen, gaande van Milow, Tom Kestens, Roos van Acker over Kris Wauters, Klaas Delrue, Luc Devo en Michael Pas tot Rocco Granata, Lady Linn, Gunter Neefs en Frank Vander Linden. In de studio wordt het klimaat verzekerd door de weervrouwen Sabine Hagedoren en Jill Peeters. Het klimaat is hot.

Onlangs namen een 50-tal BV’s waaronder weervrouw Sabine Hagedoren het lied ‘Sing for the climate‘ op. Daarmee willen ze mensen warm maken om op 22 en 23 september 2012 in hun gemeente hun bezorgdheid over het klimaat al zingend te uiten.

Onder andere Roos Van Acker, Milow Luc Devos, Frank Vander Linden, Lady Linn en weervrouwen Sabine Hagedoren en Jill Peeters doen mee.

De clip wordt ingeblikt door Nic Balthazar die zich al jaren inzet voor klimaatorganisaties als The Big Ask en The Big Ask Again. Het sexy nummer wordt dan weer bewerkt door Zita Swoon-zanger Stef Kamiel Carlens en dirigent Dirk Brossé.

Met de videoclip willen de BV’s meer dan 24.000 mensen warm te maken om op 22 en 23 september in hun gemeente al zingend hun bezorgdheid over het klimaat te uiten.

 Een hele reeks BV’s zingt voor het klimaat, zoals Dirk Brossé, Rocco Granata, Els De Schepper, Sabine Hagedoren en Jill Peeters.

Tientallen BV’s namen onder leiding van Nic Balthazar een tv-spot op om Vlaanderen warm te maken voor de strijd tegen de klimaatverandering. ‘Hoe meer mensen hun stem laten horen, hoe meer kans dat we onze politici wakker kunnen schudden’, zegt Balthazar.

De sfeer zat er goed in in de Toots-studio in de VRT.

Ruim vijftig BV’s - van Veerle Baetens, Koen Crucke, Rocco Granata over Lien Van de Kelder, Lady Linn en Kris Wauters tot Katja Retsin en haar echtgenoot Jan Schepens en weervrouwen Jill Peeters en Sabine Hagedoren - zongen zich onder leiding van dirigent Dirk Brossé de longen uit het lijf om Vlaanderen de komende weken warm te maken voor Sing for the climate, de nieuwe actie van Nic Balthazar.

‘Het is verbluffend gemakkelijk gegaan om zoveel BV’s bij elkaar te krijgen’, zegt Nic Balthazar. ‘Bij de meesten volstond een mailtje, ik had ook geen zin om ze te stalken. Die massale respons doet me enorm veel plezier, want het is echt fase rood.

Heel veel kinderen en jongeren zijn op dit moment aan het studeren zodat ze een mooie toekomst kunnen opbouwen, maar als we nu de tanker niet draaien, ís er gewoon geen toekomst. De planeet zal niet vergaan, maar voor de mensheid is het einde wel in zicht als we niets doen.

De klimaatverandering kost nu al elk jaar aan 300.000 mensen het leven, vooral in ontwikkelingslanden. Hoe afschuwelijk de waarheid ook is, met Sing for the climate willen we een positief signaal geven: er zijn zoveel oplossingen, maar allerlei machtige energielobby’s proberen die tegen te houden, omdat het verbranden van koolsteen,olie en gas hen bakkenvol geld oplevert.

We hebben nog een tiental jaar om iets te doen, anders bereiken we het kantelpunt en gaat de aarde zichzelf blijven opwarmen, ongeacht welke maatregelen we dan nog nemen.’

‘Door de economische crisis is de klimaatcrisis een beetje naar het achterplan geschoven, zeker in de ogen van politici’, aldus Balthazar. ‘Die moeten we nu wakker schudden, liefst met zoveel mogelijk mensen. Ik ben enkele jaren geleden met een klein meisje op het strand en 6.000 mensen begonnen met een filmpje voor The big ask, en het zou mooi zijn als we in het weekend van 22 en 23 september 2012 met 24.000 mensen onze muzikale noodkreet laten klinken.

Hoewel, dat is misschien te bescheiden. Als ik zie hoeveel schoon volk we vandaag al op de VRT bij elkaar hebben gekregen en hoor dat al 71 gemeenten zich geëngageerd hebben, moeten we misschien wel mikken naar het dubbele of meer. Ik hoop ook dat jeugdbewegingen op de kar springen.

Mijn droom is een vol Sint-Pietersplein in Gent en een Markt vol zingende mensen in Leuven en andere grote steden,... Yes we can! Het is veel werk, ja. Ik denk wel eens: waar ben ik aan begonnen, maar het is enorm kicken.’

Waarom Nic Balthazar samen met BV's zoals Sabine Hagedoren zich zo blijft inzetten voor het klimaat? ‘Het is simpel: ik ben vader, en je kinderen wil je toch beschermen tegen gevaar. Het grootste gevaar vandaag is er een dat we allemaal onderschatten. Laten we hopen dat we daar met Sing for the climate verandering in kunnen brengen, in ons land, maar ook in de hele wereld.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten