dinsdag 27 september 2011

Sabine Hagedoren 16-4-2010 Journaal Vulkaan uitbarsting IJsland uitleg
Op 16-4-2010 kwam weervrouw Sabine Hagedoren in het 13.00 middag Journaal van de VRT bij zwangere Goedele Wachters uitleg geven over de vulkaan uitbarsting op IJsland.

In IJsland is een vulkaan uitgebarsten op zo'n 120 kilometer van de hoofdstad Reykjavik. Meer dan vijfhonderd mensen moesten hun huizen verlaten. Het is voor het eerst sinds 1823 dat er een uitbarsting is op dat deel van het eiland.

De vulkaan in het gebied van de gletsjer Eyjafallajoekull, bijna 120 kilometer ten zuidoosten van Reykjavik, werd kort na middernacht actief. Geologen hebben inmiddels verkennende helikoptervluchten gemaakt boven de gletsjer. Daarin zou een scheur van ongeveer een halve kilometer zijn ontstaan.

Meer dan vijfhonderd inwoners van drie dorpjes moesten hun huizen verlaten. Het vliegverkeer van en naar de internationale luchthaven van de hoofdstad Reykjavik is stilgelegd. Trans-Atlantische vluchten mijden tot nader order routes via IJsland in verband met de vulkaanuitbarsting.

De autoriteiten vrezen nu vooral overstromingsgevaar als gevolg van een onbekende hoeveelheid smeltwater. De weg naar het gebied is uit voorzorg afgesloten. Het is voor het eerst sinds 1823 dat er in dat deel van IJsland een vulkaan uitbarst.

Ook het vliegverkeer had veel last van de vulkaan uitbarsting, Sabine Hagedoren vertelde erover in het Journaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten