maandag 18 oktober 2010

Concurrentie voor Sabine Hagedoren, Onlinebuienradar nog heter dan Vlaamse weervrouw?

http://rapidshare.com/files/263190520/sabine_hagedoren-2-8-2009_weer_journaal-divx.avi

Kijkt u ook elke avond voor het slapengaan nog even of uw nachtrust verstoord zal worden door gedonder en gebliksem? Dan bent u een van de miljoenen fans van de website buienradar.nl. In Nederland zijn ze met zo'n 8 miljoen, in Vlaanderen met een half miljoen.

Vergeet Sabine Hagedoren, de buienradar is nog veel hotter dan onze weervrouw. En meestal veel betrouwbaarder. Terwijl je op radio of tv hooguit te horen krijgt dat er een grote kans is op regen in je streek, toont de radar met quasi zekerheid of het de komende uren in je eigen gemeente zal regenen. En bliksemen.

'Het heeft soms veel weg van een gekte', zegt initiatiefnemer Edwin Rijkaart. 'Vooral als er op tv zwaar weer voorspeld wordt. Op een onweerachtige meiavond hadden we tussen 21 uur en 24 uur meer dan 1 miljoen bezoekers. De radar houdt de mensen gewoon wakker. Of ze staan 's nacht even op om na te gaan of er nog gedonder op komst is.'

Letterlijk alle redenen zijn intussen goed om de buienradar te raadplegen. Fietsers en wandelaars kijken drie uur vooruit alvorens ze de weg opgaan, terrasuitbaters kijken's morgens of het wel zin heeft om de parasols open te plooien, landbouwers raadplegen de site alvorens ze met de sproeiwagen uitrukken, siertelers beslissen of ze al dan niet beregenen en veel mensen zetten de site gewoon op omdat ze het maf vinden om binnenskamers te volgen hoe buiten de regenbuien voorbijtrekken.

De website is trouwens zeer gebruiksvriendelijk: gewoon je postcode intikken en op de landkaart verschijnt een vierkantje. En met een volgende klik verschijnen de regenbuien die de komende drie uur langs je dorp paseren, of - iets minder betrouwbaar - de komende drie dagen. Met inbegrip van de hoeveelheid neerslag per uur en de plaatsen waar de regen vergezeld wordt door klank- en lichtspel.

Rijkaart haalde de mosterd voor zijn website in Amerika, waar ze je overal - tot in de liften toe - met weersvoorspellingen om de oren slaan. Zijn bedrijf dokt jaarlijks zo'n 200.000 euro af voor de radarbeelden van de Nederlandse en Duitse metereologische diensten, die ook ons land dekken. Een investering die hij dubbel en dik terugverdient met reclameboodschappen op de site.

De oorsprong van de gegevens is volgens weerman Frank Deboosere, collega van weervrouw Sabine Hagedoren, een van de zwakke punten van de website. 'Ik raadpleeg hem zelf regelmatig en ik beveel hem ook aan op mijn eigen website, maar ik moet er toch een paar kanttekeningen bij maken', zegt hij. 'De betrouwbaarheid van die Nederlandse en Duitse gegevens vermindert met de afstand. Voor de kust, de Ardennen en de Franse grens kan er dus wat speling op zitten.'

'Bovendien meet zo'n radar de buien die pakweg een kilometer hoog hangen. Maar niet alles wat in de lucht hangt valt ook op de grond. Sommige buien lossen gewoon weer op. Een derde minpuntje zijn de voorspellingen: die website kan wel vrij nauwkeurig berekenen hoe de bestaande regenbuien zich de komende uren zullen verplaatsen, maar hij kan uiteraard geen rekening houden met nieuwe buien die in die tijdspanne ontstaan. Ik wil geen spijkers op laag water zoeken, maar je moet daar toch enig voorbehoud bij maken.'

Sabine Hagedoren hoeft zich dan ook geen zorgen te maken over haar baan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten