donderdag 13 maart 2014

Weervrouw Sabine Hagedoren neemt plaats op het Droombed


Weervrouw Sabine Hagedoren neemt plaats op het Droombed


Het Sociaal Huis van Bornem gaat op pad met een droombed. De gemeente peilt zo naar de wensen van de Bornemnaars op het vlak van zorg.

De afgelopen maanden maakten kinderen van buitenschoolse kinderopvang De Pagadder en bewoners van de serviceflats Den Dries samen een pronkstuk van een oud ziekenhuisbed. Vanaf 3 maart trekt dit bed door Bornem.
 
Aan voorbijgangers wordt gevraagd om hun droom voor een zorgzaam Bornem uit te spreken. Die droom komt samen met een foto op de website van Bornem.


In aanloop tot deze actie werd een filmpje gemaakt met enkele bekende inwoners zoals longarts Ann-Marie Morel, oudste inwoonster Godelieve Wijckmans, Unizo-topman Karel Van Eetvelt, weervrouw Sabine Hagedoren, en Ferdy en Charlotte Debecker van res-taurant Eyckerhof. Het filmpje is te bekijken op de Facebookpagina van de gemeente Bornem en via YouTube.

Iets van iedereen

Het Sociaal Huis wil met deze actie duidelijk maken dat zorg iets is van en voor iedereen. Buren, familie, vrijwilligers, zelfhulpgroepen, verenigingen.

Deze actie wordt afgerond op de ‘Dag van de Zorg’ op zondag 16 maart. Het Sociaal Huis aan de Broekstraat 40B, verwelkomt op die dag iedereen van 14 tot 16.30 uur.

Naast een hapje en een drankje is er informatie over de dienstverlening van het Sociaal Huis en mogelijkheden om in de zorg aan de slag te gaan als medewerker of vrijwilliger.

Het droombed staat maandag 3 maart 2014 van 10 tot 12 uur op de Markt in Bornem (achter het Landhuis), vrijdag 7 maart van 16 tot 18 uur in het Sportdomein Breeven, zondag 9 maart 10 tot 11 uur aan het Kasteel d‘Ursel in Hingene, zondag 9 maart van 14 tot 15 uur aan de Scheldedijk in Weert, dinsdag 11 maart van 13.30 tot 14.30 uur aan het Gemeenschapscentrum in Mariekerke en woensdag 12 maart van 14 tot 16 uur.

Het Sociaal Huis van Bornem gaat met een 'droombed' op pad. Hoe zie jij een zorgzaam Bornem? We vroegen het alvast aan 5 'bekende' Bornemnaars, waaronder Sabine Hagedoren.

Op het droombed van Sabine Hagedoren kreeg iedereen de kans om mee te beslissen over de toekomst van zorg in Bornem.

Vroeg of laat krijgen we allemaal wel eens te maken met zorg, is het niet bij onszelf, dan is het iemand in de familie. Op de Vlaamse Dag van de Zorg (16 maart) zetten woonzorgcentra de deuren open.

Voor veel zorgbehoevenden is de drempel van het ziekenhuis, verschillende woonzorgcentra en andere welzijnsvoorzieningen vaak te hoog. Mensen met nood aan hulp en geïnteresseerden kunnen op de Dag van de Zorg, op zondag 16 maart, terecht in deze dienstencentra. Op een 170-tal locaties in Vlaanderen staan duizenden vrijwilligers klaar om iedereen wegwijs te maken in deze veelzijdige sector.

Voor de jongsten is er vaak een apart programma voorzien. Rond vijf thema’s (vacatures, bouw- en architectuurprojecten, innovatie, samen en het Jaar van het Brein) worden in heel Vlaanderen opendeurdagen georganiseerd.

Maatschappelijke assistenten bundelen in het Sociaal Huis dagelijks de krachten om ouderen, jongeren en iedereen die vragen heeft omtrent zorg te woord te staan en te helpen. Dit allemaal onder het goedkeurend oog van OCMW-voorzitter Gil Van den Berghe (CD&V).

‘We willen iedereen uitnodigingen in ons Sociaal Huis om kennis te maken met alle diensten die wij hier aanbieden. Aan de hand van foto’s en folders wordt het een echte kijkdag, waar het hele gezin iets aan zal hebben’, vertelt hij. ‘De VDAB staat werkzoekenden bij tijdens hun zoektocht naar een job. Buren, familie, vrijwilligers en professionals, zorg is van en vooral voor iedereen.’

Droombed

Naar aanleiding van de Dag van de Zorg gaf de gemeente Bornem tussen 3 en 12 maart de senioren de kans om mee te beslissen over de toekomst van zorg in de gemeente. Met behulp van een oud ziekenhuisbed, dat op verschillende plaatsen in de gemeente Bornem geplaatst werd, mocht iedereen luidop dromen over hoe het verder moet. Gil Van den Berghe volgde dit vanop de eerste rij.

‘Mensen die buiten het centrum wonen, kunnen zich vaak niet snel genoeg verplaatsen naar een ziekenhuis of ander zorgcentrum. De mening van inwoners hierover is belangrijk’, vertelt hij.

Weervrouw Sabine Hagedoren en Unizo-topman Karel Van Eetvelt gingen hen vooraf en namen plaats op het bed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten