woensdag 5 december 2012

Weervrouw Sabine Hagedoren in het journaal met uitleg over de eerste sneeuw en gladheid op de weg


Weervrouw Sabine Hagedoren in het journaal met uitleg in filmpje over de eerste december 2012 sneeuw en gladheid op de weg


Afgelopen weekend waarschuwde weervrouw Sabine Hagedoren ons in het vrt journaal voor de eerste sneeuw en gladheid op de weg.

Het KMI, het Vlaams Verkeerscentrum en het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwden ook voor een zeer moeizame ochtendspits.

"De nacht wordt droog met opklaringen maar ook erg koud. Overal in het land zakt de temperatuur onder 0, behalve aan de kust waar de temperatuur nog net 1 graad haalt", zegt weervrouw Sabine Hagedoren in "Het Journaal".

"Tegen morgenochtend komt dan een storing onze richting uit en tegen het einde van de nacht kan er in het uiterste westen al smeltende sneeuw of sneeuw vallen. Die zone zal vervolgens verder landinwaarts trekken. We verwachten morgen dus op de meeste plaatsen sneeuw en smeltende sneeuw. Sneeuw die ook in Vlaanderen tijdelijk kan blijven liggen."

"Bijgevolg zullen de wegen er morgenochtend en morgenvoormiddag gevaarlijk glad bijliggen. Na de middag gaat de sneeuw in Vlaanderen over in regen, maar die kan aanvriezen omdat de grond nog bevroren is. Het blijft dus een groot deel van de dag oppassen geblazen."

Sabine Hagedoren waarschuwt dat de winterse toestand nog even zal duren. "De hele week verwachten we nog winterse buien in Vlaanderen, maar dat gaat overdag veelal over in regenbuien of smeltende sneeuw. In de Ardennen kan de hele week nog af en toe sneeuw bijvallen."

"Vooral tegen vrijdag wordt het opnieuw oppassen geblazen want een volgende neerslagzone komt dan onze richting uit. Dan verwachten we zelfs voor het hele land lichte tot matige sneeuw." Of dit goede berichten zijn voor een witte kerst in 2012 is nog te vroeg.
Strooidiensten houden zich klaar

Het Vlaams Verkeerscentrum roept de automobilisten nogmaals op tot voorzichtigheid. "We vragen de weggebruikers om hun rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden en om rekening te houden met een moeizame ochtendspits morgen, waarbij de reistijden kunnen oplopen."

Het Waals verkeerscentrum Perex waarschuwt voor sneeuwbuien in heel Wallonië morgenochtend. Weggebruikers wordt gevraagd om ook daar de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen, winterbanden te gebruiken en strooiwagens niet in te halen.

Ook het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor gladde wegen. Volgens Wegen en Verkeer houden de strooidiensten de weersomstandigheden en de situatie op de weg nauwlettend in de gaten en zijn ze klaar om waar nodig te strooien op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen.

"Onze mensen staan paraat om vannacht indien nodig uit te rijden. Maar we willen wel alvast waarschuwen voor morgenochtend, want er is regen voorspeld, en dan in combinatie met negatieve temperaturen kan dat leiden tot gladde plekken op het wegdek, omdat de regen en smeltende sneeuw het zout wegspoelen. Dat kan dan uiteraard zijn werk niet meer doen", zegt Ilse Luypaerts van Wegen en Verkeer.

Rond 22 uur vertrok er een eerste strooidienst in de regio Leuven. Ook op andere plaatsen zal er vannacht preventief gestrooid worden. Er is 42.000 ton zout beschikbaar om de winter te overbruggen, 2.000 ton daarvan is al opgebruikt.

De verrassend felle winterprik veroorzaakte gisteren tientallen ongevallen. Vandaag volgt zo mogelijk nog meer chaos op de weg. In volle ochtendspits is sneeuw voorspeld. Toch is het niet zeker dat de strooiwagens uitrijden. ‘Bij smeltende sneeuw helpt strooien niet.'

In bijna heel Vlaanderen wordt voor vanochtend sneeuw of smeltende sneeuw verwacht. Omdat het ook gaat vriezen, kan dat de ochtendspits danig in de war sturen. ‘Wacht indien mogelijk tot de namiddag om met de auto op de weg te gaan’, waarschuwt weervrouw Sabine Hagedoren. ‘Al kan het ook dan nog plaatselijk spekglad zijn door regen.’

Ook het Vlaams Verkeerscentrum en het Agentschap Wegen en Verkeer houden rekening met moeizaam verkeer. ‘Vooral omdat het voor de strooidiensten extra moeilijk wordt. Omdat er niet alleen sneeuw maar ook smeltende sneeuw en regen valt, wordt een deel van het strooizout gewoon weggespoeld. Daardoor heeft het zout amper effect’, waarschuwt Ilse Luypaerts van Wegen en Verkeer.

Voor deze winter ligt 42.000 ton strooizout klaar. Daarvan is al 2.210 ton opgebruikt. Zaterdagnacht werd er amper gestrooid, ondanks de voorspelde sneeuwval. ‘Dat had ook geen verschil gemaakt’, zegt Luypaerts. ‘De hele nacht hebben onze inspectiediensten controles uitgevoerd om te kijken of we moesten uitrijden. Maar er was geen sprake van ijzelplekken, behalve plaatselijk. Op de meeste plaatsen bleven de temperaturen positief. De gladde wegen waren te wijten aan de overvloedige regenval. Die had het zout overigens gewoon weer weggespoeld. Maar we blijven aandachtig. Als strooien helpt, dan rijden we meteen uit.’

Het Vlaams Verkeerscentrum telde gisteren bij de eerste winterprik meer dan dertig ongevallen, alleen al op de autostrades. De meeste bestuurders hielden enkel blikschade over aan de glijpartij, maar op de E19 tussen Sint-Job-in’t-Goor en Schoten raakte een automobilist zwaargewond. Op de Brusselse buitenring knikkerden vier wagens tegen de vangrail.

‘De hevige regen en de sneeuwbuien hebben veel mensen verrast. Doordat de buien aanhielden, beperkte het opspattende water ook de zichtbaarheid. En als het water blijft liggen op de baan, gaan wagens snel aan het glijden’, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

Meer sneeuw dan voorspeld

Sofie Van Damme van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) ziet nog een andere schuldige. ‘Het verrassingseffect van zo’n winterprik speelt een rol. Maar in het weekend rijden mensen ook vaak iets minder gefocust. Ze letten niet goed op of rijden onder invloed. Erg gevaarlijk, zeker bij zwaar weer.’

‘De boodschap is om heel aandachtig te zijn, niet te snel te rijden en bij beperkte zichtbaarheid voldoende afstand te bewaren. Dat kan ik niet genoeg herhalen. Zeker nu er deze week nog meer auto’s op de baan zijn dan op een zondagmorgen.’

De bestuurders lieten zich verrassen. Hebben de weersvoorspellers dan de winterse buien onderschat? ‘Toch niet’, zegt Sabine Hagedoren. ‘We waarschuwden al dagenlang voor dit weer. Akkoord, in de Hoge Venen vielen enkele centimeters meer sneeuw dan verwacht. Maar dat de winter dit weekend zou beginnen, dat kon iedereen eigenlijk weten.’

Vrijdag tot 10 cm sneeuw in Vlaanderen

Samen met de miserie volgt vrijdag ook de idylle. Vlaanderen komt dan onder een wit laagje te liggen. ‘Er zal vijf à tien centimeter sneeuw vallen', zegt Sabine Hagedoren.

Zelfs al is het pas begin december, de winterse buien houden nog een tijdje aan. ‘In de Ardennen blijft de sneeuw de hele week liggen. En ook bij ons heerst Koning Winter. Overdag gaat het vooral om regen en smeltende sneeuw, maar vrijdag krijgen we echte sneeuw die blijft liggen', zegt de weervrouw. ‘Vijf à tien centimeter, schat ik, maar het kan ook wat meer zijn.'

Het blijft nog zeker twee weken kouder dan 10 graden. ‘Tijdens de nacht liggen de temperaturen rond het vriespunt, overdag klimmen ze enkele graden. Op het einde van de week wordt het nog frisser. Het blijft oppassen voor rijm- en ijsplekken. Dat er begin december sneeuw valt, is niet abnormaal. Dat maakten we de jongste jaren wel vaker mee', aldus Sabine Hagedoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten