zondag 13 november 2011

Weervrouw Sabine Hagedoren redde intrede Sinterklaas in Antwerpen met voorspelling springtij


Weervrouw Sabine Hagedoren redde intrede Sinterklaas in Antwerpen met voorspelling springtij.
 
Op zaterdag 12 november was het zover, dan arriveerde de Sint weer in het land. Sinds 2003 zorgt Ketnet voor een feestelijke ontvangst. De intrede van de Sint in Antwerpen is het startschot van een aantal spannende weken voor de Ketnetters. Zodra de Sint in het land is, kunnen de kinderen op Ketnet zijn avonturen op de voet volgen, onder meer in het gloednieuwe magazine 'De Sintkrant' en de al even nieuwe Sinterspecial 'De Sint danst de tango'.

De Sint komt voor het eerst naar de Ketnet-studio (in Ketnet King Size) en uiteraard kunnen de kinderen ook dit jaar weer kijken naar de sinterklassiekers Dag Sinterklaas en Sinteressante dingen.

Intrede van de Sint
De intrede is ondertussen een echte traditie geworden. Daarom is het des te belangrijker de aandacht te vestigen op een wijziging in het programma dit jaar. Op zaterdag 12 november is het namelijk springtij in Antwerpen volgens Sabine Hagedoren en daardoor komt de stoomboot van de Sint ongeveer twee uur vroeger toe dan andere jaren én op een andere plaats (Steenplein in plaats van Zuiderterras).

Weervrouw Sabine Hagedoren weet alles over springgetijden: “Het rijzen en dalen van het wateroppervlak in de Schelde wordt veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de zon en de maan op het water. Als de zon, de maan en de aarde min of meer op één lijn staan, dan is die aantrekkingskracht het grootst en dan spreken we van springtij. Dat is het geval op zaterdag 12 november. Het is die dag in Antwerpen hoogtij om half vijf in de namiddag. Daarom vaart de stoomboot van de Sint wat sneller, om zo vlug mogelijk bij de kinderen in Antwerpen te zijn. De aankomst van de boot is voorzien op het Steenplein rond 12.00 u., kort na laagtij.”

Het verloop van het evenement op zaterdag 12 november ziet er als volgt uit:
11.00 u: start event – Optreden KetnetBand op de Grote Markt
11.45 u: start opname
12.00 u: aankomst boot aan het ponton Steenplein
13.00 u: aankomst Sint op Grote Markt + Speech Sint
13.15 u: einde opname

De uitzending op Eén (semi-rechtstreeks) begint wél op het gewone uur, na het 1-uur-Journaal. De intrede van de Sint wordt alleszins weer een geweldige belevenis. De Sint brengt opnieuw een heel gevolg mee van Pieten en andere helpers, kenners en bewonderaars. De stoomboot meert rond 12 uur aan bij het ponton Steenplein. Omdat de Sint zo snel mogelijk in Antwerpen wou zijn, heeft hij een binnenweg genomen, zodat hij deze keer niet vanuit zee komt aangevaren, maar van de andere kant. In afwachting zorgt de KetnetBand alvast voor de sfeer op de Grote Markt.

Wanneer de Sint aankomt, wordt hij op het ponton plechtig ontvangen door zijn vriend Bart Peeters en de burgemeester van Antwerpen, Patrick Janssens. Ook Kaatje en Viktor zijn er als grote Sintfans natuurlijk bij. Ketnet-wrapper Charlotte staat op de Grote Markt en haar collega Niels mocht een eindje meevaren met de Sint en brengt verslag uit vanop de boot.

Voor het eerst is ook een collega van Frank en Sabine Hagedoren van de partij: weerman Renaat Van Zon zorgt uiteraard voor het mooie weer en geeft toelichting bij tal van sinteressante weerfenomenen.

Na de officiële verwelkoming stapt de Sint in zijn koets en rijdt hij vanaf het Steenplein via de Suikerrui naar de Grote Markt. De Sint wuift naar alle kinderen die langs de weg staan en de Pieten nemen tekeningen aan en delen snoepgoed uit. Ook de Hoofdpiet, kapitein Verschepen, kapitein Paelinckx, weerman Van Zon en Niels lopen mee in de stoet.

De stoet eindigt aan het stadhuis van Antwerpen. Daar heeft, naast Charlotte, ook Conchita postgevat, de huishoudster van de Sint, samen met Ramon Iglesias, de muzikale verzorger van Slechtweervandaag, het paard van de Sint. En dan volgt het grote moment : vanop het balkon van het stadhuis spreekt de Sint de kinderen toe en maakt hij bekend of er dit jaar stoute kinderen zijn.

Op de Grote Markt zal ook dit jaar een groot scherm staan, waarop het publiek kan volgen wat er op de aanlegplaats en onderweg gebeurt. Voor dove en slechthorende kinderen die Vlaamse Gebarentaal kennen, zal een doventolk het hele gebeuren tolken op het podium op de Grote Markt.

De aankomst van de stoomboot, de stoet naar de Grote Markt en de groet vanop het balkon worden semi-rechtstreeks uitgezonden op Eén van 13.30 tot 15 uur. Tussendoor krijgen we ook enkele reportages te zien over het leven en de avonturen van de Sint en zijn Pieten. De intrede wordt deskundig aan elkaar gepraat door Sinterklaasexpert professor Van den Uytleg.

Voor muziek en animatie zorgen het Koninklijke Marine Kadettenkorps Antwerpen, de Antwerpse Stadstrommelaars, het Brabants Fietsharmonisch Orkest, de Koninklijke Harmonie Volharding uit Kessel-Lo, Ywar, Imago Tijl, Majorettencorps De Crescendo’s uit Gooik, Shalton Theatre – Frogs.

Gelukkig kwam door de voorspelling van Sabine Hagedoren toch nog alles goed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten