dinsdag 9 juli 2013

Weervrouw Sabine Hagedoren: 'Ik weet niet welke zomer het wordt'


Weervrouw Sabine Hagedoren: 'Ik weet niet welke zomer het wordt'


Als onze nationale Vlaamse één weervrouw wordt het haar meer dan eens gevraagd: 'Sabine, wanneer komen die buien precies?' Maar daar heeft de weervrouw niet altijd een antwoord op...gelukkig maar.

Hoe vaak ben je gebeld door mensen die een communiefeest gaven?

Sabine Hagedoren (lacht) ‘Het is euh... druk geweest. Sabine, wanneer komen die buien precies? Dan moet ik zeggen: Zo juist kan ik dat ook niet zeggen. Ach, de regel is natuurlijk: wie in mei of juni in België een tuinfeest wil geven, moet altijd in een plan B voorzien.’

Een weervrouw moet ook psychologische kwaliteiten hebben?

Sabine Hagedoren ‘Dat is misschien kort door de bocht. Al is het wel mijn missie om mensen te doen inzien dat klagen weinig uithaalt. Natuurlijk is het aangenamer in de zon, maar in een gematigd zeeklimaat als het onze is die zon er niet altijd. Ook niet in de zomer. Daar valt niets aan te doen, dus aanvaard het gewoon. We zijn zo gewend dat we alles kunnen controleren. En precies het weer, een factor die zo’n impact heeft, ontsnapt aan die controle. Maar is het niet goed dat er nog zulke dingen zijn? Dat houdt ons met de voeten op de grond. Met langetermijnvoorspellingen is het net zo. Welk weer wordt het in de zomer? Voorlopig valt daar niets zinnigs over te vertellen. En gelukkig maar. Zou jij al willen weten dat het twee maanden slecht weer wordt?’

Volgens de langetermijnvoorspelling van Meteo België wordt juli 2013 de beste zomermaand, met temperaturen boven het normale gemiddelde. ‘Onmogelijk om dit nu al te voorspellen’, nuanceert weervrouw Sabine Hagedoren, maar dat de komende dagen zonnig worden staat wel vast.

‘Tot vrijdag is het nog bewolkt, de temperatuur klimt wel opnieuw boven de 20 graden. Dit weekend wordt het dan echt zomers. Zondag halen we 25 graden, en maandag kan dat nog meer zijn’, voorspelt Sabine Hagedoren. ‘Het zou kunnen dat het hogedrukgebied dat voor het mooie weer zorgt nog een tijdje blijft hangen, maar dat kan ik nu nog niet zeggen’.

Ook voor wie een vakantie in Europa heeft gepland ziet het er veelbelovend uit, al dreigt het in Zuid-Europa té warm te worden. ‘In het binnenland van Spanje, Portugal en Turkije wordt het snikheet en hot met temperaturen richting de 40 graden’, zegt Sabine Hagedoren. ‘Aan de kust is het wel wat frisser, maar ook daar nog altijd meer dan 30 graden’.

In de rest van Europa aangenaam zomerweer met net als bij ons temperaturen rond de 25 graden.

Sabine Hagedoren: 'Zalig zomers weekend'

 Korte rokjes, topje en zonnecrème! Dat is wat we dit weekend nodig hebben. Een hogedrukgebied komt zich in onze buurt nestelen, waardoor storingen niet tot bij ons geraken en het bijgevolg een poos droog zal blijven. Meer nog, vanuit het noordoosten stroomt er stilaan drogere lucht in onze richting en dat doet de wolken verdwijnen.

Vandaag hangt er eerst nog wat nevel of lokaal een mistbank, maar de zon weet dat ochtendgrijs snel weg te branden. Later op de dag komen er in het binnenland enkele stapelwolken, maar het blijft overal droog. Met temperaturen rond 25 graden wordt het zomers warm. Aan de kust blijft het overwegend zonnig en waait na de middag een matige zeebries. In het binnenland moeten fietsers niet meteen een tandje bijsteken met tegenwind, want daar waait het slechts zwak uit het noordoosten.

In de loop van de avond verdwijnen de stapelwolken. Vannacht krijgen we vrijwel helder weer. De minima schommelen van 10 graden in de Hoge Venen tot 14 graden elders.

Zondag kunnen we nog meer proeven van zonnig terrasjesweer. Het kwik klimt nog een graadje hoger, richting 26 graden. Als dat voor jou te warm is, dan kun je altijd richting kust, want daar blijft het koeler met 22 graden.

Maandag en dinsdag blijft het zalig zomeren en kunnen zonnekloppers nog meer hun hartje ophalen, want ook dan blijft het de hele dag mooi en warm. Hou het wel gezond en bescherm je op tijd tegen die zonnestralen, want de kans op zonnebrand is dezer dagen zeer groot!, aldus Sabine Hagedoren.